• Teambuilding sessie MU16-1

  9 feb 2020
 • De jongens van Landstede Basketbal ZAC MU16-1 komen dit seizoen uit in de 1e klasse A van rayon Oost. Deze klasse bestaat uit totaal 6 teams die een dubbele competitie afwerken. Landstede Basketbal ZAC MU16-1 staat op dit moment een keurige 2e plaats. Van de 12 gespeelde wedstrijden werden er tot nu toe 4 wedstrijden verloren, waarvan 3 wedstrijden tegen de koploper Arnhem Eagles MU16-1 en 1 wedstrijd tegen SV Twello MU16-1.

  Het team van trainer/coach Jappie van der Schaaf en trainer/coach Nesta Agasi is over het algemeen alleen bezig met basketbal technische en tactische zaken. Een aantal weken geleden kwam Jappie van der Schaaf in gesprek met Arnoud de Jonge, vader van Nils. Tijdens dit gesprek vertelde Arnoud de Jonge dat hij onlangs bij het voetbalteam van zijn jongste zoon een teambuilding sessie had gehouden met veel positieve feedback. Al pratende leek het beide heren leuk om middels een teambuilding sessie de jongens van Landstede Basketbal ZAC MU16-1 op een andere manier wat dichter tot elkaar te brengen. 

  Woensdag 5 februari 2020 om 19.30 uur was het zover. Onder leiding van Arnoud de Jonge en met assistentie van Judit van der Woude (moeder Lenn), Jacco Klaassen (vader Connor) en Jappie van der Schaaf ging de teambuilding sessie van start. Namens de spelersgroep waren Connor, Guus,Jesse B., Joël, Koen, Lenn, Mika, Nils, Noah, Sil, Thore en Tygo aanwezig. Levi was door ziekte helaas afwezig. Tevens ontbrak Jesse A., omdat hij is gestopt met basketballen.

  Nadat iedereen binnen was werd de spelers verdeeld over 3 groepen van 4 spelers. De opdracht die hierbij gegeven werd was om op volgorde van alfabet en voornaam de groepen samen te stellen. Hierbij werd gekeken naar de zelfredzaamheid van de spelers. Na enige rumoer waren de groepen bekend. Onder het genot van een stukje cake of taart met een dot slagroom, alsmede een bekertje frisdrank ging de sessie van start. De cake en taart werden mogelijk gemaakt door Karen Borst (moeder Jesse B.) en Janneke Bleijenberg (moeder Joël), waarvoor dank.

  De spelers kregen vervolgens middels een PowerPoint presentatie diverse vragen voorgelegd die individueel beantwoord moesten worden. Nadien werden de antwoorden per groep besproken. De aanwezige ouders assisteerden hierbij met het geven van feedback, maar ook het ontvangen van feedback. Belangrijkste punt tijdens deze sessie was het creëren van een veilige omgeving waarin alle spelers zich konden uiten en niet te vergeten lol met elkaar konden maken.

  Tijdens deze avond werden ook een tweetal video’s bekeken. De eerste video ging over “San Antonio Spurs: Top 10 Ball Movement Plays” (https://youtu.be/NSzRYYPfWxo) en de tweede video ging over “The Greatest haka EVER?” (https://youtu.be/yiKFYTFJ_kw).

  Vervolgens kregen de jongens een opdracht om per groepje een nieuwe teamyell te bedenken, waaruit nadien de beste werd gekozen als nieuwe yell. De oefening erna ging over vertrouwen. De spelers werden verdeeld in 4 groepen van drie personen, waarvan één speler werd geblinddoekt. De andere spelers moesten de geblinddoekte speler middels communicatie (niet aanraken) vanaf de middellijn naar de basket begeleiden, waarna deze speler met blinddoek moest proberen te scoren.

  Als laatste werden de speerpunten van een team en de doelstellingen besproken. Voor de meeste spelers was betrokkenheid, het twee keer in de week trainen en lol hebben de belangrijkste punten om als team in ieder geval dit seizoen de koploper nog een keer te verslaan.

  Na een korte evaluatie werd de avond afgesloten en de vergaderzaal opgeruimd door alle spelers.

  Eind conclusie: 

  De jongens deden enthousiast mee en de aanwezige ouders vonden het zelf ook leuk. De spelers hebben elkaar feedback gegeven, hebben het over zelfrespect, teamwerk, team doelen en vertrouwen gehad. De behandelde zaken waren vooral interactief (in gesprek met elkaar) en veel lol. Achteraf werd de avond door de spelers als positief ervaren, kortom voor herhaling vatbaar.

  Langs deze weg willen we Arnoud de Jonge nogmaals bedanken voor deze inspirerende avond.